Eroon hammaslääkäripelosta nukutushammashoidon avulla

Hammaslääkäriä pelätään vauvasta vaariin, mutta suun terveys on tärkeää hyvän elämän ylläpitämiseksi. Nukutushammashoidossa potilas ei tunne kipua eikä stressiä.

Joka toinen aikuinen ihminen kokee jonkinlaista ahdistusta tai pelkoa hammaslääkärin suhteen. Viidelle prosentille hammaslääkäripelko tuntuu ylitsepääsemättömältä. Voisi jopa ajatella, että puolet aikuisista kertoo pelkäävänsä hammaslääkäriä ja puolet ei sitä myönnä.

Oli miten oli, hammaslääkäripelko on hyvin yleistä, eikä sitä tarvitse hävetä. Syitä pelkoon on monia: aiemmat kokemukset hammaslääkäristä, alhainen kipukynnys, voimakas nielurefleksi, yleinen herkkyys tai ahdistus – tai vaikka selkäkipu, joka iskee hammaslääkärin tuolissa.

Hammaslääkäripelosta voi huoletta kertoa hammaslääkärille. Jos aiheesta tuntuu vaikealta puhua, voi vaikka laittaa sähköpostia ennen vastaanotolle saapumista.

Erittäin hyväksi todettu keino hammaslääkäripelkoon liittyen on hoitaa hampaat nukutettuna. Viime vuosina yhä useampi ihminen onkin päätynyt nukutushammashoitoon.

– Nukutushammashoidossa suun terveydentila voidaan palauttaa normaaliksi ja hyvällä kotihoidolla tulos on pysyvästi hyvä. Hoidettuja hampaita on sitten jatkossa helpompi mennä hoidattamaan suuhygienistille ja hammaslääkärille. Suurimmalle osalle potilaita yksi kerta nukutushammashoitoa riittää normalisoimaan suun tilanteen ja jatkohoidot sujuvat ongelmitta ilman nukutusta, Nukutushammashoitoa tarjoavan Aiderix Oy:n anestesiaerikoislääkäri Mauri Numminen kertoo.

Viisaudenhampaat pois nukutettuna

39-vuotias Sanna pelkäsi hammaslääkäriä paljon ja pitkään. Pelkästään hammastarkastukseen menoa tuli lykättyä useampi vuosi, vaikka viisaudenhampaat kolottivat ja tuntui, että ne eivät oikein mahdu suuhun.

– Kävin sitten lopulta tarkastuksessa ja poistoonhan ne menivät. Muistin lukeneeni jostain, että ne voitaisiin poistaa nukutettuna ja kysyin sitä hammaslääkäriltäni. Ja olihan se mahdollista, Sanna kertoo.

Viisaudenhampaat pois nukutettuna. Hammaslääkäripelko voitetaan-nukutushammashoidon avulla

Numminen kertoo, että viisaudenhampaiden poisto nukutettuna on varsin yleistä. – Nukutuksessa voidaan poistaa kaikki neljä viisaudenhammasta kerralla. Jos potilaalla on myös muuta korjattavaa suun tilanteessa, se voidaan hyvin toteuttaa samassa nukutuksessa. Tällöin ajan ja vaivan säästö on huomattava.

Ennen nukutushammashoitoa anestesialääkäri keskustelee potilaan kanssa ja arvioi hänen terveydentilansa. Potilaan turvallisuudesta ei tingitä. Ennen toimenpidettä jokainen potilas haastatellaan ja selvitetään hänen terveydentilansa.

Oleellista on, että anestesiatiimi tietää potilaan lääkityksen, mahdolliset lääkeaineallergiat ja aikaisempien nukutusten mahdollisesti aiheuttaman pahoinvoinnin. On myös tärkeää tietää potilaan mahdollisista muista terveysongelmista kuten laskimotukoksista  ja tupakoinnista, Numminen listaa.

Nukutushoidossa potilas ei tunne kipua eikä jälkeenpäin muista toimenpidettä, joten hampaat saadaan kuntoon ilman stressiä. Jälkikäteen saattaa hieman vielä väsyttää. Joskus voi tulla lievää pahoinvointia tai kurkun käheyttä, mutta nämä ovat nopeasti ohimeneviä ja vaarattomia oireita.

– Suosittelemme 1- 3 päivän lepoa toimenpiteen jälkeen, Numminen sanoo.

Eroon hammaslääkäripelosta – ilman ikärajaa

Hammaslääkärin pelko ei katso ikää. Onneksi ei myöskään nukutushammashoito. Jo kolmevuotiaan hampaita hoidetaan nukutuksessa jos hoito ei muuten onnistu.  Yläikärajaa ei ole ja Nummisen mukaan Aiderixin asiakkaina onkin paljon iäkkäitä ihmisiä – myös muistisairaita, joiden hammashoito ei ilman nukutusta ei onnistu.

Nukutushammashoito maksaa 400 euroa tunnilta ja minimiveloitus asiakasta kohden on 1,5 tunnin työ eli 600 euroa. Kela korvaa tästä noin 100 euroa.

–  Lyhyessä nukutuksessa saadaan vaikka 4 viisaudenhammasta poistettua tai 3-6 paikkausta suoritettua, Numminen kertoo.

Lue myös: