Hammaslääkäripelko

Nukutushoito on erinomainen vaihtoehto mikäli tavanomainen hammashoito koetaan epämiellyttäväksi tai hammaslääkäripelko vaivaa.

Vaivaako hammaslääkäripelko? Et ole yksin

Tutkimuksien mukaan noin 5–10% aikuisväestöstä kärsii voimakkaasta hammaslääkäripelosta. Tämän lisäksi noin joka viides kokee hammaslääkärillä käynnin epämiellyttäväksi. Osalle näistä ihmisistä hammaslääkäripelko on niin voimakas, että nukutushoito on selkein ja suositeltavin tapa suorittaa hammashoito. Useat potilaat yrittävät päästä pelostaan eroon hypnoosin tai poisoppimisen kaltaisin keinoin, mutta ne ovat usein turhauttavia ja tehottomia. Useat selvitykset ovat osoittaneet, että vaikka potilas yrittääkin parhaansa mukaan päästä pelostaan yli, tulokset ovat usein vaatimattomia. Tällöin kokonaishoidon toteuttaminen on vaikeaa, ja se jää usein kesken.

Hammaslääkäripelon hoitaminen

Hammaslääkärin pelkääminen ei reagoi erilaisiin terapioihin hyvin. Hoitamalla suuret ja muuten kivuliaat hoitokokemukset nukutuksessa, potilaan on realistisempaa totutella hammaslääkäripelosta eroon vähitellen kivuttomien määräaikaistarkastuksen yhteydessä. Kun potilas tietää, ettei hammaslääkäri tee ilman nukutusta mitään kivuliaita toimenpiteitä, tilanteeseen on helpompi suhtautua.

Hammaslääkäripelko on todellinen ongelma

Hammaslääkäriin meneminen ja operaation pelko on lapsilla yleistä, mutta se liittyy usein tiettyyn kehitysvaiheeseen ja on yleensä ohimenevää. Aikuisilla hammaslääkäripelko on sitkeämpää: se on todellinen ongelma, josta on vaikea päästä eroon. Se johtaa helposti hammashoidon laiminlyöntiin. Hoitamattomalle kariesaktiiviselle potilaalle tämä on huono asiaintila, sillä tällöin reikiä syntyy helposti ja nopeasti. Tämä johtaa hampaiston menettämiseen, jos tilanteeseen ei puututa tehokkaasti ja nopeasti. On aina halvempaa hoitaa olemassaolevaa hampaistoa kuin päätyä kalliisiin proteettisiin toimenpiteisiin. Esimerkiksi keinojuurilla toteutettu hampaiden korjaus voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Nukutushammashoito toteutetaan yhteistyöhammaslääkäriasemillamme joka puolella Suomea. Varsinainen hammashoito tapahtuu yhteistyöhammaslääkäriasemiemme lääkärien toimesta, mutta nukutuksesta vastaavat meidän asiantuntijamme, jotka saapuvat paikalle aina, kun potilas tarvitsee nukutushammashoitoa.

Lue lisää hoidon toteutuksesta tästä!