Ikääntyvien ja muistisairaiden hammashoito nukutuksessa

Suomalaisten ikääntyessä myös suomalaisten hampaat ikääntyvät. Hyväkuntoisistakin hampaista on pidettävä hyvä huoli. Esimerkiksi muistisairaiden vanhusten hammashoidossa nukutushammashoito on joskus jopa ainoa vaihtoehto.

Yhä useampi ihminen ikääntyy omien hampaidensa kanssa. Näin ollen myös hoidettavien hampaiden kokonaismäärä lisääntyy huomattavasti. Seniorikansalaisten suun terveys on pääsääntöisesti erittäin hyvä, mutta tämä “ikääntyvien hampaiden” määrän muutos on ollut nopea.

Muistisairaus tai käden motoriikan heikkeneminen voivat vaikeuttaa hampaiden päivittäistä hoitoa. Tuolloin niin sanottu hampaiden hoitovelka voi aivan huomaamattomasti kasvaa suureksi.

Nukutushammashoito on todettu hyväksi vaihtoehdoksi myös senioreiden hammashoidossa, kun hoidettavaa on paljon. Muistisairaiden hammashoito anestesiatiimin kanssa voi olla ainut keino hoitaa hampaat. 

– Muistisairaat potilaat ovat usein hyväkuntoisia ja energisiä. Nukutuksen käyttö hammashoidon osana on turvallista ja sillä varmistetaan, että haluttu hoito saadaan toteutettua, Nukutushammashoitoa tarjoavan Aiderix Oy:n anestesiaerikoislääkäri Mauri Numminen kertoo.

Viidelle prosentille suomalaisista hammaslääkärin pelko on ylitsepääsemätöntä ja joka toinen kokee hammaslääkärikäynnin vähintään ahdistavaksi. Ikääntyneet ihmiset eivät tee tässä poikkeusta. Nukutushammashoito voi toimia hyvänä ovenavaajana ikääntyneiden ihmisten hyvään hammashygieniaan, sillä nukutushammashoidossa perusasiat saadaan kuntoon kertahoidolla.

Hyvä suuhygienia vaikuttaa koko kehon terveyteen

Hyvä suuhygienia on tarpeen myös siksi, että se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyteen. Vanhuksilla esimerkiksi suuontelon tulehdus voi olla osasyy keuhkokuumeeseen. Mahdolliset tulehdukset suussa rasittavat muutenkin koko elimistön puolustuskykyä.

– Monilla seniorikansalaisilla on implantteja ja muita proteettisia ratkaisuja joiden puhtaana pitäminen on vaikeaa kun ikää tulee lisää, sillä muisti ja käden motoriikka heikkenevät. Joskus vanhentuneita implantteja joudutaan myös purkamaan, Numminen sanoo.

Ikääntyvillä ihmisillä voi esiintyä muun muassa hampaiden lohkeamista ja ikenien vetäytymistä. Hampaiden lohkeaminen on kuitenkin mahdollista korjata  ja ikenien vetäytymiseen on hoitokeinonsa.

Ikenien vetäytymisen estämiseksi on hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa omasta hampaiden harjaustekniikasta, koska jo sitä muuttamalla on mahdollisuus vaikuttaa ikenien vetäytymiseen. Jos vetäytyminen on päässyt pitkälle, on myös korjausleikkaus mahdollinen.Ikenien korjausleikkaus on mahdollista tehdä nukutettuna. 

– Vanhusten hammashoidossa – kuten kaikenikäisillä – jatkuva työ suuhygienian puolesta on ratkaisevassa roolissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että korjauksia voidaan tehdä ikään katsomatta, myös nukutushammashoidossa, Numminen toteaa.

Lue myös: