Lasten hammashoito nukutuksessa

Monille voi tulla yllätyksenä, että myös lasten hammashoito voidaan toteuttaa nukutuksessa silloin, kun se ei muuten onnistu. Jos alle kouluikäisellä lapsella on paljon hoidon tarvetta, on perusteltua harkita hammashoidon läpivientiä nukutuksessa.

Lasten hammashoito nukutuksessa on yleinen toimenpide ja Suomessa hoidetaan nukutushammashoidossa 3000–4000 lasta vuodessa. Useimmille lapsille yksi nukutus riittää ja jatkossa heidän hoitonsa sujuu hyvin ilman nukutusta.

Yleisesti pidetään rajana neljää hoitokertaa. Toisin sanoen, jos lapsen suun terveyden hoito vaatii yli neljä erillistä käyntiä hammashoidossa, nukutusta harkitaan. Toki osa lapsista voidaan hoitaa paikallispuudutuksessa, vaikka korjattavaa olisi paljonkin.

Mikäli lapsella on autismin kirjon piirteitä tai lieväkin kehityshäiriö, nukutus on usein ainoa tapa hoitaa hampaat hyvin.

Asiantuntijahammaslääkäri Nora Savanheimon vuonna 2016 tekemässä väitöskirjassa todetaan, että lasten hammaslääkäripelko ja kipu olivat suurimpia syitä aikaisempiin epäonnistuneisiin hoitoihin ja siihen, että nukutukseen päädytään. Nukutushammashoidossa lapsen hampaat korjataan yhdellä kertaa. 

– Alle kouluikäisten lasten hammashoidossa pyritään mahdollisimman säästävään hoitolinjaan. Toisin sanoen kaikki hampaat jotka vain pystytään korjaamaan, korjataan. Myös reikiintyneet maitohampaat paikataan, mikäli niiden säästäminen varmistaa sen, että purennan korjausta ei myöhemmin tarvita, nukutushammashoitoa tarjoavan Aiderix Oy:n anestesiaerikoislääkäri Mauri Numminen kertoo.

Lasten hammashoito on kiireellistä, sillä karies on infektiotauti ja terveenkin lapsen hampaassa karies etenee – eli hampaassa oleva reikä syvenee –  jopa yhden millimetrin kuukaudessa. Mikäli hampaita joudutaan poistamaan neuvotellaan hoitolinjasta lasten purennan hoitoon perehtyneen hammaslääkärin kanssa. Näin erityisesti silloin kun joudutaan pitkälle edenneen karieksen vuoksi poistamaan hammas tai hampaita.

Nukutuksen aikana lapsen hampaista voidaan myös ottaa röntgenkuvia hoitolinjauksen täsmentämiseksi. Vaikka lapsi on nukutettu hammaslääkäri puuduttaa suun. Näin voidaan estää särkyä toimenpiteen jälkeen.

Lasten suun terveys on vanhemman vastuulla

Yhä nuoremmilla lapsilla esiintyy kariesta eli hampaiden reikiintymistä. Esimerkiksi energiajuomat ovat varsin haitallisia lasten purukalustolle.

– Nukutushammashoidossa lapsen hammashoito saadaan siis kertarysäyksellä hyvälle tolalle, mutta jatkuva suuhygieniasta huolehtiminen on ratkaiseva tekijä – ja siitä suuri vastuu on lapsen huoltajilla. Alle 8-vuotias ei kykene itsenäisesti huolehtimaan hampaidensa hygieniasta, vaan siihen tarvitaan aikuisen apua, Numminen sanoo.

Huoltajien ja lasten kanssa keskustellaan myös ennen nukutushammashoitoa. Nukutuksesta vastaa anestesialääkäri yhdessä anestesiasairaanhoitajan kanssa. Anestesialääkäri arvioi jokaisen lapsen terveydentilan ja punnitsee mahdolliset toimenpiteen riskit siitä saatavaan terveyshyötyyn.

– Kun lapsen hampaat hoidetaan nukutuksessa, hän ei tunne kipua eikä muista toimenpidettä. Hampaat hoituvat kuntoon samalla, kun lapsi on onnellisesti höyhensaarilla, Numminen kertoo.

Operaation jälkeen lapsi voi olla väsynyt ja puudutettu suu saattaa tuntua oudolta. Myös kurkku voi karhea hengitysputken jäljiltä. Hyvin harvoin lapsilla esiintyy pahoinvointia nukutuksen jälkeen. Nämä vaivat menevät kuitenkin pian ohitse, ja hampaat on saatu kuntoon ilman kipua ja mahdollisia elinikäisiä traumoja.

Mitä lasten hammashoito nukutuksessa maksaa?

Nukutushammashoidon hinta on 400 euroa tunnilta. Nukutushammashoidon minimiveloitus on 1,5 tunnin työstä ja Kela korvaa nukutushammashoidosta noin 100 euroa. Samalla nukutuksella saadaan hoidettua koko suu. 

Hammaslääkäri veloittaa toimenpiteensä normaalin hinnoittelunsa mukaan. Hinnasto on nähtävillä kaikilla vastaanotoilla ja usein myös hammaslääkäriaseman nettisivuilla. Hammaslääkäri voi antaa myös kirjallisen kustannusarvion ja arvion toimenpiteiden vaatimasta ajasta.

– Sitten pitää vain muistaa pitää hyvää huolta lapsen suuhygieniasta. Hampaat pestään aamuin ja illoin fluorihammastahnan kanssa, Numminen muistuttaa.

Lue myös: