Mitä on nukutushammashoito?
Noin viidelle prosentille suomalaisista hammaslääkäripelko tuntuu ylitsepääsemättömältä. Nukutushammashoito on tähän hyvä apu, koska sen avulla voi hoitaa koko suun kerralla terveeksi vaivattomasti.
Nukutushammashoito on nimensä mukaisesti hammashoitoa nukutettuna. Tämä tarkoittaa sitä, että hammaslääkärin lisäksi hoitoon osallistuvat anestesialääkäri ja anestesiasairaanhoitaja, jotka huolehtivat nukutuksesta.
Nukutushammashoito on erinomainen tapa hoitaa hampaat kuntoon, mikäli sinulla on hammaslääkäripelko tai edessäsi on esimerkiksi useampi toimenpide, jotka voidaan hoitaa samalla nukutuksella.
Hammaslääkäripelko on hyvin yleistä, eikä sitä tarvitse hävetä. Viisi prosenttia suomalaisista kokee hammaslääkäripelon ylitsepääsemättömäksi. Nykyajan hammaslääkärikoulutuksessa tämä pelko otetaan myös huomioon ja valmistuvat hammaslääkärit saavat hyvät valmiudet kohdata hoitoa pelkääviä potilaita. Hammaslääkärien ymmärtäväisestä suhtautumisesta huolimatta osa potilaista tarvitsee silti nukutuksen, jotta hoito saadaan vietyä läpi.
Yleisanestesia – kansankielellä ihan vain nukutus – on tila, jossa ihminen ei tunne kipua eikä tiedosta ympärillä tapahtuvia asioita. Hän ei myöskään muista toimenpiteitä jälkikäteen.
– Tyypillisesti nukutushammashoidon kesto on hieman alle kolme tuntia. Tuona aikana ehditään paikata 8–10 hammasta, poistaa poistettaviksi tarkoitetut hampaat ja tehdä alustava parodontologinen hoito eli hampaan kiinnityskudoksen hoito. Tämä parodontologisen hoidon säännöllinen jatkaminen suuhygienistin vastaanotolla on avain hyvään suun terveyteen, Numminen kertoo.
Hampaat kuntoon unten mailla
Nukutushammashoidon hinta on 400 euroa tunnilta. Aiderixin minimiveloitus on 1,5 tunnin työstä ja Kela korvaa nukutushammashoidosta noin 100 euroa. Samalla nukutuksella voi saada hoidettua useamman operaation. Tarkoitus on hoitaa koko suu kuntoon.
– Yleisanestesia on ensisijainen vaihtoehto kustannustehokkuutensa ja turvallisuutensa vuoksi. Yleisanestesiassa potilasta hoitavat aina anestesialääkäri ja hoitaja yhteistyössä, kertoo nukutushammashoitoon erikoistuneen Aiderix Oy:n anestesiaerikoislääkäri Mauri Numminen.
Ennen jokaista nukutushammashoitoa potilaan kanssa keskustellaan ja kerrotaan tulevasta toimenpiteestä sekä annetaan ohjeita valmistautumiseen. Anestesialääkäri myös arvioi jokaisen potilaan terveydentilan ja anestesiamuodon erikseen. Näin varmistetaan toimenpiteen turvallisuus.
Aiderix Oy:n nukutushammashoidossa käyttämä laitteisto on tasoltaan samaa kuin mitä sairaaloissa käytetään. Lisäksi henkilökunta on kokenutta ja asiansa osaavaa, joten potilas on kaikin puolin hyvissä käsissä.
Nukutuksessa hammashoitopotilas on höyhensaarilla, eikä hän tunne kipua tai pelkoa lainkaan.
– Yleisanestesiassa osa potilaista näkee ja muistaa nähneensä unia, mutta eivät kaikki. Joskus potilaat kokevat heräämisen arkitodellisuuteen kovinkin turhauttavaksi, Numminen naurahtaa.
Usein kysyttyjä kysymyksiä nukutushammashoidosta
-
Sattuuko nukutushammashoito?
Ei satu.
-
Onko toimenpiteen jälkeen pahoinvointia tai kipuja?
Hyvin harvoin.
-
Milloin nukutushammashoidon jälkeen saa syödä?
Kaksi tuntia heräämisen jälkeen.
-
Milloin nukutushammashoidon jälkeen saa ajaa autoa?
Vuorokausi heräämisen jälkeen.