Usein kysyttyä

Mikäli et löydä vastausta koskien nukutushoitoa alta, ota meihin yhteys

Kuinka valmistaudun hoitoon?

Ennen nukutusta tulee olla neljä tuntia syömättä ja juomatta. Kotiin on hyvä varata helppoa syötävää ja särkylääkkeitä.

Varsinaiseen toimenpiteeseen saavutaan normaaleissa rennoissa vaatteissa. On hyvä ottaa mukaan pitkähihainen paita, kuten college-paita tai villapaita koska kehon lämpötila pyrkii laskemaan nukutuksen aikana.

On hyvä varata varsinainen toimenpidepäivä ja pari seuraavaa päivää töistä vapaaksi. Nukutushammashoitoa ei myöskään pidä suorittaa juuri ennen raskaita matkoja.

Voinko ottaa aamulääkkeeni normaalisti?

Toki! Ota ne vesitilkan kanssa viimeistään pari tuntia ennen toimenpidettä.

Onko hoito turvallista?

Kyllä. Käytössämme on nimenomaan nukutustoimintaan suunnitellut varusteet ja kokenut anestesiaryhmä, ja kaikki toimenpiteemme suunnitellaan huolellisesti.

Kuinka paljon hoito maksaa?

Hammaslääkärin toimenpiteet maksavat saman verran kuin normaalihoidossakin. Nukutuksesta veloitamme 100€ /15 minuuttia. Kelalta saa takaisin noin 100€.

Minimikorvaus on 1 tunti, eli 400€. Tämän jälkeen laskutetaan 15 minuutin tarkkuudella.

Kuinka pääsen kotiin?

On hyvä että potilaalla on hakija, joka toimittaa potilaan kotiin. Potilas kotiutetaan, kun hän on toipunut hyvin nukutuksesta. Tällöin potilas on hereillä ja puudutukset ovat hävinneet niin, että syöminen ja juominen on mahdollista. Kotiuttaminen edellyttää että hakija on saapunut paikalle, ja hänelle on annettu ohjeet.

Kotiin ei pidä lähteä yleisillä kulkuneuvoilla, vaan on parempi kulkea hakijan autolla tai taksilla. (Matkakulun omavastuu on 25€, muusta osasta potilas saa kela-korvauksen.) Tällöin ei myöskään tarvitse huolehtia pysäköinnistä. Potilas voi nukkua yksin, mutta yöseuraa suositellaan. Kun potilas on pieni lapsi, on hakijoita hyvä olla kaksi, jotta toinen voi keskittyä lapsesta huolehtimiseen.

Koska voin palata töihin?

Nukutuksen jälkeen on aina suotavaa levätä kunnolla. Hammaslääkäri tai anestesialääkäri kirjoittaa tarvittavat todistukset sairaslomasta. Sairasloman pituus riippuu toimenpiteen luonteesta, potilaan terveydentilasta ja potilaan työn luonteesta. Hammashoito nukutuksessa on terveydenhuoltoa, ja jos sairaslomaa tarvitaan, olet luonnollisesti siihen täysin oikeutettu. Vähintään seuraava päivä on lepopäivä.

Mitä särkylääkkeitä voi käyttää?

Suosittelemme kaikille potilaille peruslääkkeeksi NSAID-ryhmän lääkkeitä – siis aivan tavallista ibuprofeenia tai vastaavaa tuotetta. Potilas voi joko käyttää huokeita apteekin reseptivapaita lääkkeitä, tai tarpeen tullen voimen kirjoittaa reseptin saman valmisteen isommasta tablettikoosta. Mikäli toimenpide on sellainen, jonka johdosta on syytä olettaa voimakkaampia tai pitkäkestoisempia kipuja, kirjoitamme lisäksi reseptin parasetamoli-kodeiinivalmisteesta. Tällä yhdistelmällä hankalakin jälkisärky talttuu turvallisesti.

Voiko käydä niin, että olen nukutuksen aikana hereillä?

Käytämme lihasrelaksantteja vain poikkeustapauksissa. Ei ole mahdollista, että potilas olisi hereillä nukutuksen aikana.

Milloin voin tupakoida?

Tupakanpoltto on hyvin haitallista etenkin hampaanpoistojen jälkeen. Ennen toimenpidettä suosittelemme mahdollisimman pitkää tupakoimattomuutta. Suositus on, ettei potilas tupakoi ainakaan 6 tuntiin ennen toimenpidettä.

Milloin voin käyttää alkoholia?

Emme suosittele alkoholinkäyttöä toimenpiteen jälkeen. Mikäli potilaan uloshengitysilmassa on alkoholia toimenpiteen aloitusajankohtana, joudumme siirtämään toimenpidettä. On siis parasta olla nauttimatta merkittäviä määriä alkoholia edellisenä iltana.

Kuka vastaa hoidostani?

Hammaslääkäri vastaa kaikista suorittamistaan toimenpiteistä ja niiden onnistumisesta, eli varsinaisesta hammashoidosta. Anestesiasta ja potilaan hyvinvoinnista huolehtii puolestaan anestesialääkäri. Luonnollisesti kaikilla toiminpiteitä suorittavilla tahoilla on asiaankuuluvat potilasvakuutukset ja vastuuvakuutukset.

Onko luvassa jälkisärkyä?

Jälkisärky on luonnollisesti tapauskohtaista ja riippuu pitkälti toimenpiteiden laajuudesta. Sitä pelätään kuitenkin usein paljon enemmän kuin olisi tarpeen: jälkisärky on usein yllättävän lievää, eikä se kestä kuin 12–24 tuntia.